Vitalitatea
Semne de recunoastere
Aproape intotdeauna are penajul stralucitor,este mereu vioi,aproape intr-o forma continua.In timpul imperecherii,a cresterii puilor,nu-si pierde din stralucire ,pudra de pe nas este alba,bogata si stralucitoare.
Elasticitatea muschilor este continua si nu pierde din volum.La un asemenea porumbel se poate observa,ca are ceva in plus fata de ceilalti si acest plus il va avea si pe timpul concursurilor.
Sa ne ferim: – de acei porumbei care:
-in timpul iernii se ingrasa;
-in perioada imperecherilor si mai ales in primele zece zile de hranire a puilor slabesc
-isi pierd stralucirea avuta mai inainte
-la orice efort depus slabeste,i se intaresc muschii,isi pierde din culoare si stralucirea ochilor.
Toate acestea sa nu ne induca in eroare in cazul unui concurs greu. Si in acest caz,porumbeii cu vitalitate mare se regrupeaza cu mult mai repede decat ceilati.
ATENTIE – Consangvinizarea prea stransa,duce la scaderea vitalitatii.
Calitatea muschilor la porumbei
Este o calitate a carei lipsa,poate anula multe alte calitati a porumbelului.Calitatea muschilor este o insusire care arata puterea si timpul cat este capabil porumbelul sa stea in aer,adica distanta pe care este in stare sa o parcurga in timpul unui
concurs.Cu cat elasticitatea muschilor pectorali,care sunt cei mai important,este mai mare, cu atat este mai capabil de a parcurge distante mai
mari.Se poate observa ca elasticitatea muschilor este in legatura directa cu greutatea
porumbelului.Cu cat porumbelul are muschii mai elastici cu atata greutatea lui este mai mica si invers.Calitatea musculaturii se transmite direct de la parinti in proportie de 50% de la fiecare.
DE ACEEA ATENTIE LA PRASILA !!!
Configuratia Ochi-Fata
Aceasta inseamna stiinta de a citi de pe fata si ochii porumbelului.Este un lucru greu,care necesita multa stiinta si observare si …. inca ceva care nici nu se poate exprima in cuvinte,noi sa o numim – INTUITIE -.Columbofilul care stie citi din ochii si fata porumbelului se poate numi un om norocos.Si totusi,ce se poate observa(citi) din ochii si fata porumbeilor:
I. INTELIGENTA – un lucru fara de care porumbelul nu are nici o valoare.Aceasta calitate este impartita pe fiecare porumbel in mod diferit.Noi va trebui sa stim sa recunoastem exemplarele cu multa sau maxima inteligenta.
II. VOINTA – este un factor determinant in cariera unui porumbel,de care depind in mare masura rezultatele obtinute pe un sezon sau pe intreaga viata.Vointa se poate observa la porumbel prin felul cum se comporta in mana crescatorului,in crescatorie si in timpul concursurilor.
In mana - cand este luat,porumbelul isi manifesta dezacordul prin sucituri astfel ca de multe ori crescatorul trebuie sa-i dea drumul,pentru a-i proteja “costumul”.De asemenea daca este tras de cioc(metoda lui Piet de Werd) il retrage energic.
In crescatorie – vointa porumbelului se poate observa in modul um isi apara cuibul de alti porumbei si chiar de crescator.
In timpul concursurilor – vointa se manifesta prin intoarcerea cat mai rapida in crescatorie si asta nu numai la o etapa, ci etape de zbor la rand.Sa fie capabil de a face mai multe zboruri de-solo, adica locul I pe club sau crescatorie.In ansamblu,sa fie un luptator si dornic de a castiga.Deci un porumbel sa devina campion,are nevoie in primul rand de inteligenta si vointa,iar vitalitatea,musculatura,greutatea,etc. – pot influenta in bine sau in rau rezultatele.S-au vazut de nenumarate ori porumbei cu inteligenta si vointa deosebita, dar cu rezultate slabe sau fara rezultate in etapele de concursuri.In aceast caz mai mult ca sigur, necazul vine de la sanatatea si mai de la imbolnavirea ficatului, lucru ce se observa greu, dar care face ca multi porumbei valorosi sa traga pe linia moarta si sa devina niste anonimi.
ATENTIE – Imbolnavirea ficatului in marea majoritate a cazurilor, il producem noi crescatorii,prin nestiinta folosirii corecte a medicamentelor.
Forma la porumbei
Cele scrise mai jos au fost adunate din reviste “Postagalambsport”,interviuri date demarii crescatori belgieni.Din spusele lor reies urmatoarele:
– Porumbelul cand este in forma, la intrarea crescatorului in columbarie, acesta zboara incontinuu,dintr-o boxa in alta, de la boxa lui coboara pe podea si inapoi in boxa,acest lucru de mai multe ori, adica “lifteaza” dupa cum se mai spune.
– Luat in mana, crescatorul are senzatia ca porumbelul este plin cu aer,ca un balon, este usor , are picioarele curate,calde si rosii,narile si genele sunt foarte curate si foarte albe,ochii stralucesc si parca sunt mai colorati,mai plini,pielea de pe piept este de culoare roz si nu prezinta acei, asa zici solzi.
– Penajul este matasos,cu multa pudra, iar pe remigele primare apar asa zisele pete de ulei, care sunt semne clare ca porumbelul respectiv este in mare forma.Cand iasa la zbor acest porumbel,zboara cu multa usurinta si cu mare placere.De obicei porumbelul respectiv nu zboara in grup, ci ii place sa o “taie” singur batand din aripi in timpul zborului.Masculii intrati in forma sint foarte batausi.Tot odata este bine sa urmarim caderea regulata a pufului,care denota si sanatatea si forma.
Evrard Havenith – afirma ca “femelele zburate de pe oua ciocanite sau pui de 12 zile, pot sa intreaca pe foarte multi masculi, bine pregatiti si valorosi, aducand niste performante deosebite”