125 poze   32453 vizite

TRATAMEN NATURALE

Pe langa hrana prezentata in articolul III – Notiuni elementare – Hranirea si Nutritia (porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/02/iii-notiuni-elementare-hranirea-si.html), pentru a veni in sprijinul porumbeilor voiajori de concurs se pot administra si alte alimente ca atare sau sub forma de tratamente naturiste. Multe dintre acestea le putem prepara noi sau le putem procura gata preparate de firme consacrate.


Usturoiul si uleiul de usturoi
Usturoiul stimuleaza secretiile gastrice impiedicand fermentarea si alte probleme ale digestiei. Acesta faciliteaza o mai buna circulatie a sangelui, asigura protectie cailor respiratorii si impotriva viermisorilor.
Se poate administra ca atare, cate un catel de usturoi in apa de baut sau direct pe cioc cate 4 bucatele de usturoi de marimea unui bob de porumb, timp de 2-3 zile.
Pentru a beneficia din plin de avantajele usturoiului se prefera administrarea sub forma de ulei de usturoi. Prepararea uleiului de usturoi – se curata 2 capatani de usturoi si se introduc in robotul de bucatarie impreuna cu o ceasca de ulei de floarea soarelui. Rezulta o pasta peste care turnati ceea ce v-a mai ramas dintr-un litru de ulei. Se lasa timp de 10 zile apoi se scurge uleiul cu ajutorul unei site. Se amesteca ½ litru ulei astfel obtinut cu 10kg de mancare.

Sugestie oferita de dl. Florea Bogdan referitor la prepararea uleiului de usturoi (porumbel.net/2012/notiuni-elementare-suplimente-naturale/):
"Eu il prepar cu 4 capatani in loc de 2, iar ca ulei folosesc ulei de masline (1 litru) si inca 1/2 ulei de palmier. In opinia mea contine mult mai putin colesterol decat uleiul clasic. La acest amestec mai adaug oregano, busuioc, morcov, ceapa."
Inclin sa ii dau dreptate dlui. Florea Bogdan pentru ca uleiul de floarea soarelui este un ulei Omega 6, iar cel de masline este un ulei Omega 9.
Putem cumpara ulei de usturoi gata preparat de diverse firme. Acesta are avantajul ca poate contine si vitamina E care influenteaza favorabil fecundarea si buna functionare a muschilor si sistemului nervos.
De regula uleiul de usturoi se administreaza de 2-3 ori pe saptamana impreuna cu drojdia de bere. La intoarcerea din concurs se poate administra aceasta combinatie in primele doua zile.
Inaintea unui concurs de fond – marathon, unii crescatori administreaza uleiul de usturoi timp de 4-6 zile.

Drojdia de bere
Este un produs natural bogat in aminoacizi, vitamine si factori organo-minerali asimilati in totalitate de catre organismul porumbelului.
Se foloseste in perioada de crestere si naparlire de cel putin doua ori pe saptamana amestecat impreuna cu uleiul de usturoi pe ratia de graunte.
Inainte de sezonul sportiv, pentru a aduce porumbeii intr-o forma buna, se administreaza cu 10 zile inainte de inceperea concursurilor.
In timpul sezonului, pentru o recuperare rapida dupa efort se administreaza in primele doua zile de la intoarcerea acasa.
Deasemenea, se administreaza in timpul si dupa tratamentele antiparazitare (tricomonoza, viermisori), antiinfectioase, anti-coccidian.

Mierea
Imbunatateste ritmul cardiac, favorizand circulatia sanguina, deasemenea favorizeaza fixarea calciului in oase.
Mierea se da porumbeilor cu doua zile inaintea concursului si in ziua revenirii pentru a le spori energia. Doza uzuala este de o lingura de miere la doi litri de apa. Depasirea dozei poate provoca diaree.
Se prefera combinatia miere-suc de lamaie deoarece acidul ascorbic creste rezistenta la boli.
Atentie: mierea adaugata in apa trebuie consumata in primele doua ore. Apoi nu mai are efectul scontat, ci dimpotriva poate face mai mult rau decat bine.

Sucul de lamaie si Vitamina C
Conform dlui. Deer Adalbert "Vitamina C este drogul natural al porumbeiilor."
Unii crescatori administreaza inainte de imbarcare o pastila de vitamina C fiecarui porumbel cu scopul de a combate oboseala. Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanti, are rolul de distrugere a toxinelor si impiedica formarea grasimilor in ficat.
Se stie ca tricomonoza nu traieste in mediul acid. Lamaia se poate administra cu succes in timpul tratamentelor contra tricomonozei pentru amplificarea efectelor tratamentului.
La sosirea din concurs se poate administra in apa de baut impreuna cu mierea (o lamaie stoarsa in adapator).

Otetul de mere cu miere
Previne salmonela şi tricomonoza. In cazul salmonelei, acidul acetic din otetul de mere omoara bacteriile din intestine ce provoacă aceasta bacterie.
In cazul tricomonozei, otetul scade PH-ul din intestine sub valoarea de 5.5, iar tricomonaza nu se mai poate dezvolta.
Administrare de doua ori pe saptamana, 6ml la un litru de apa.
Noua tendinta este de a folosi in extrasezon cure de tratamente naturiste folosind otetul de mere cu miere (prima saptamana), uleiul de usturoi (a doua saptamana), apoi pauza o saptamana dupa care procesul se repeta. Astfel, medicamentele impotriva tricomonozei si altor boli au devenit inutile.

Kefirul
Pentru porumbei acesta este un purgativ, un excelent mijloc de curatire a sangelui, reface flora intestinala dupa tratamente cu antibiotice.
Administrare: 2 zile dupa tratamentele cu antibiotice, o lingura la 1 kg hrana.

Alimente bogate in proteine
In cazul concursurilor grele de fond-maraton, proteinele sunt elementul cheie. Avem nevoie de proteine pentru refacerea tesutului muscular si mai ales pentru formarea acestui tesut in timpul antrenamentelor. Degeaba antrenam porumbeii daca mancarea oferita e saraca in proteine.
Angajarea unui porumbel nerefacut dupa concursul precedent duce la pierderea acestuia.
Crescatori renumiti (Koopman, de exemplu) foloseste cascavalul pentru recuperarea porumbeilor. Acesta se amesteca cu hrana bogata in proteine: mazare, in, porumb, canepa, rapita peste care se toarna ulei de usturoi si drojdie de bere.

Alunele crude
Continutul alunelor este similar cu cel al laptelui de gusa, a carui consistenta se compune doar din grasimi si proteine.
In timpul concursurilor porumbeii care au fost hraniti cu alune au nevoie de mai putina apa decat cei hraniti cu hrana normala. De ce? Pentru ca grauntele normale raman pentru o perioada mai lunga in gusa, absorbind apa pana cand sunt suficient de moi pentru ca muchii din pipota sa macine aceste boabe. Alunele in schimb nu au nevoie sa se inmoaie, alt avantaj este ca sunt digerate mult mai repede.
In lipsa administrarii alunelor, porumbelul, in drumul spre casa, are la dispozitie doar glicogenul si poate putina grasime, de exemplu de la porumb. Apoi isi va folosi rezervele corporale ca sursa de energie.
Alunele in schimb asigura un surplus de energie (9.3 calorii/gram).
Nu administrati alune inaintea zborurilor scurte si mai ales a celor cu vant din spate. Va ingreuna suplimentar porumbelul.

Ceaiul de urzici
Datorita cantitatii mari de fier, combate anemiile atat la pui cat si la adulti. Ceaiul de urzica curata sangele deaceea este foarte bine sa fie administrat porumbeilor la intoarcerea din concurs in vederea detoxifierii.
Preparare: se pune la fiert un ibric de apa si cand da in clocot se opreste focul. Apoi se adauga in apa urzici, atat cat se pot cuprinde cu 3 degete. Se lasa ibricul acoperit circa 15 min, dupa care se strecoara ceaiul si se toarna intr-o sticla de 1 litru completandu-se cu apa. Administrare o data pe saptamana.

Vitamineral
Contine toate elemenetele minerale necesare echilibrului ratiei. Si in plus vitaminele A, D, E necesare asimilarii acestor minerale. Favorizeaza buna dezvoltare a puilor si o buna fertilitate.
Trebuie urmarit ca intotdeauna sa fie un pic de Vitamineral in cotetul porumbeilor. Porumbeii vor manca numai atunci cand organismul lor va avea intr-adevar nevoie.
Consumarea acestuia va fi importanta mai ales la intoarcerea de la concursuri, in timpul perioadei de naparlire si crestere, astfel consumul total de calciu poate atinge 650mg pe zi in momentul in care parintii hranesc puii. Vitamineral accelereaza cresterea si intareste rezistenta porumbeilor.

Electroliti
In primul rand acestia restabilesc echilibrul fluidelor (refac rezervele de apa în urma deshidratarii, cauzata de efort intens sau diaree) apoi reduc senzatia de sete
Cel mai potrivit moment pentru administrare este imediat dupa efort. Deci ar trebui sa fie deja in apa la intoarcerea porumbeilor. Deasemenea, este indicat sa le administram inainte de imbarcare in caz de canicula.
Daca pasarile se intorc foarte obosite din concursuri atunci este indicata administrarea electrolitilor direct pe hrana. Dupa un zbor de fond, electrolitii pot fi administrati porumbeilor timp de 2 – 3 zile pentru a-i ajuta sa se recupereze mai repede.
In cazul puilor mici care produc excremente apoase, adaugarea electrolitilor in adapatoare poate avea un efect spectaculos.
Electrolitii pot fi preparati si in casa dar sunt necesare cunostinte pentru a doza corect zaharul , sarurile minerale si apa.

Vitamine
In perioada concursurilor se administreaza de preferinta cu doua zile inainte de concurs. La intoarcerea de la un concurs dificil, este bine ca a doua zi sa fie, deasemenea, administrate vitamine porumbeilor.
Folosirea vitaminelor este indicata in perioada de naparlire pentru obtinerea unui penaj frumos si pe timpul iernii pentru suportarea mai usoara a frigului din acest anotimp.
Dupa administrarea unui tratament cu antibiotic este necesara o cura cu vitamine de trei zile.

Gritul
Acesta este considera a fi cel mai bun produs aditional datorita calciului. Trebuie improspatat cat mai des posibil pentru ca daca se depune praf pe el porumbeii nu-l vor mai manca. O sa observati ca atunci cand porumbeii se intorc de la concurs mai intai mananca putin grit si abia apoi mancare.
Doar in ziua imbarcarii se ridica din crescatorie.
Grau incoltit
Acesta reprezinta o sursa de vitamine naturale pentru porumbei.
Preparare: se ia o cantitate de grau si se introduce intr-un vas cu apa si se spala. Se indeparteaza boabele care se ridica la suprafata. Lasam graul la inmuiat cca. 10-12 ore apoi il scurgem, iar grauntele se pun intr-un vas acoperit in vederea germinarii, timp de 24-36 de ore. Apoi se serveste porumbeilor.
Graul incoltit este un stimulator foarte important al activitatii vitale datorita continutului ridicat de vitamine si a diferitelor enzime obtinute prin germinare. Atentie: nu trebuie servit prea des.
Se mai poate adauga salata verde, morcov ras si alte legume proaspete pentru a realiza o masa verde.

Coctail din otet de mere, ceapa, usturoi si miere
Cantitati necesare: 125ml otet de mere, o ceapa, o capatana de usturoi si 60ml miere.
Preparare: se amesteca cu ajutorul unui blender cca. 10 minute. Sucul obtinut se pastreaza la frigider dar nu mai mult de o saptamana. A se agita recipientul inainte de folosire pentru ca are tendinta de ingrosare.
Administrare: 30ml la 1 litru de apa, 7 zile inante de inceperea antrenamentelor.
In timpul sezonului se administreaza luni, dimineata si seara.
Porumbeii nu vor fi prea incantati de acest amestec, deaceea nu trebuie sa aiba acces la alta sursa de apa in momentul administrarii.

Colostrum - Reteta Albert Casselman (Germania) din cartea Champion der Welt Nr.6 (reteta trimisa de Kiefer - porumbel.net/2012/notiuni-elementare-suplimente-naturale/)
Colostrum - primii 2 litri de lapte de vaca dupa ce aceasta fata - contine foarte multe vitamine si minerale intr-o forma foarte concentrata. Se cumpara acest lapte si se portioneaza in cutiile de plastic in care facem gheata la congelator.
Se pastreaza in congelator si se da o portie la 2 zile la porumbeii din matca si la pui, amestecata cu 4 kg mancare boabe. Se usuca foarte repede si este consumat cu placere de catre porumbei, conferindu-le acestora o rezistenta foarte mare si o vitalitate deosebita.
Albert Casselman sustine ca de cand foloseste aceasta reteta nu mai are probleme cu boala puilor.

Masa verde - Reteta Albert Casselman (Germania) din cartea Champion der Welt Nr.6 (reteta trimisa de Kiefer - porumbel.net/2012/notiuni-elementare-suplimente-naturale/)
Se taie marunt cu razatoarea morcovi, sfecla, praz, telina, ceapa si usturoi si se amesteca cu putin pamant de lut (galben). Se administreaza porumbeilor in perioada de iarna.

Daca mai cunoasteti si alte retete va astept cu comentarii!



Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.