125 poze   32458 vizite

Salmoneloza

Salmoneloza (paratifoza) este o boala bacteriana produsa de bacterii din genul Salmonelelor. Agentul cauzal cel mai des la porumbei este Salmonella typhimurium var. copenhagen.






Trebuie stiut ca salmonelele au foarte multe tulpini patogene (peste 2000) cu prorietati antigenice diferite, deci practic este o hazardare vaccinarea porumbeilor cu vaccin luat din comert.
Simptomatologie: se manifesta in functie de varsta sub mai multe forme.
In cazul infectiei care afecteaza embrionul din ou sunt cazuri cand embrionul moare in ou, putrezind continutul oului, capatand culoare neagra. Altadata cand puiul este mai mare moare in ou inainte de eclozionare, dar sunt cazuri si cand moare dupa eclozionare, sau este neviabil.

La puii mai mari apare o forma relativ mai rapida, acuta manifestata prin enterita. Gainatul este diareic cu aspect gelatinos, uneori spumos, de culoare verzuie, in cazuri mai grave intalnim chiar si dizenterie (cu sange). Bineinteles ca puii slabesc ajungand cahectici, iar uneori pot aparea si simptome nervoase asemanatoare celor din paramixoviroza. Bacteriile se pot localiza in diferite organe interne cum ar fi: ficat, pulmoni, rinichi etc. producand si simptome diferite in functie de aceste localizari. Puii de obicei mor in 5-7 zile de la debutul bolii, iar cei care supravietuiesc raman mult in urma cu crestere.

La porumbeii adulti intalnim de obicei forma cronica, (cu evolutie mai lenta) manifestata prin forma intestinala si forma articulara.
In cazul formei intestinale intalnim diareea de culoare verzuie, uneori spumoasa urat mirositoare. Porumbelul afectat slabeste in continuu pana ajunge cahectic si moare dupa o evolutie de 1-2 luni.

Forma articulara se manifesta prin artrite la nivelul articulatilor aripilor, cel mai des, dar si la nivelul articulatilor picioarelor. La cele cu localizari la aripa, aceasta atarna, porumbelul zboara greu, articulatiile afectate sunt tumefiate si dureroase. Si in aceasta forma porumbelul slabeste si moare dupa o evolutie de 1-2 luni.

De obicei porumbeii aparent sanatosi din efectivele infectate nu reusesc sa obtina rezultate bune la concursuri, chiar cele cu origine foarte bune, sau cele cu rezultate mai bune anterior patrunderii infectiei in crescatorie. Situatia respectiva persistand multi ani la rand fara morbiditate si mortalitate ridicata in efectiv (anual se intalnesc 5-6 cazuri, cum moare cel slabit, nu prea de mult apare alt caz).

Morfopatologic: cadavrele sunt de obicei cahectice, iar intestinele prezinta enterita catarala, au un continut lichid, spumos, urat mirositor, de culoare verzuie. In ficat intalnim focare miliare necrotice. In cazurile formelor articulare articulatiile sunt tumefiate.

Embrionii prezinta emacierea musculaturii, la puii neviabili vitelusul este neresorbit si coagulat, organele interne sunt congestionate.

Diagnosticul: Trebuie sa ne gandim la paratifoza mai ales in cazurile la care apar imbolnaviri cu simptomatologie descrisa mai inainte, insa nu prea multe cazuri de odata, deci boala are o evolutie sporadica in efectiv, mai ales la porumbei adulti. Infecunditatea oualor, eclozionarea puilor neviabili, pierderi prin mortalitate la pui, toate aceste evenimente ar trebui sa ne trezeasca suspiciunea de paratifoza.
Diagnosticul diferential: boala se pot confunda cu multe alte boli infectioase:

paramixoviroza: cu simptome relativ asemanatoare, dar cu caracter enzoolic, epizootic (foarte multe imbolnaviri intr-un timp scurt).
adenoviroza: afecteaza mai mult tineretul.
coccidioza: mai rar se intalnesc forme clinice la porumbei, nu se intalnesc localizari la articulatii.
colibaciloza: siptomatologia este asemanatoare, insa culoarea diareei este alba, boala afecteaza mai mult tineretul.
Diagnosticul final si precis se poate pune dupa analizele de laborator.

Tratamentul: este destul de anevoios, unele autori propunand chiar lichidarea intregului efectiv. Ar fi de dorit efectuari de antibiograma inaintea inceperii tratamentului.
Medicamentele folosite mai frecvent cu rezultate sunt: enrofloxacina, norfloxacina, amoxicilin, ampicilina si unele sulfamide. Eu cu ocazia tratamentului general si de lunga durata pe care fac in timpul iernii folosesc si dintre aceste medicamente, deci fac un tratament preventiv si contra salmonelloza, chiar daca nu dupa examen de laborator, deci nu tocmai stiintific.
Se gasesc mai multe tipuri de vaccinuri impotriva paratifozei, dar vaccinurile preparate special pt. o anumita crescatorie ar fi cel mai potrivit. Vaccinarea se va face dupa un tratament contra paratifozei. Am auzit de numeroase cazuri cand dupa vaccinare au aparut reactii adverse postvaccinare care au compromis rezultatele cel putin pe un sezon.
Este posibila producerea de autovaccinuri din material patologic recoltat de la crescatoria in cauza, care ar trebui sa fie mai eficiente. Nu am incercat nici aceasta cale, deci nu stiu sa va servesc cu exemple din propria experienta.
Din fericire nici nu am avut pana-n prezent aceasta boala in crescatorie si nici nu am vaccinat nicioadata porumbeii inpotriva acestei boli.
Dupa parerea mea este vorba de cea mai pagubitoare boala, care poate afecta crescatoria unui columbofil sportiv. Nu prin morbiditatea, sau mortalitatea prea ridicata, ci prin dificultatea lichidarii. De obicei imbolnavirile sunt sporadice si rezultatul la concursuri dispare aparent fara explicatie.
Nu trebuia sa las la urma nici faptul ca este vorba de zoonoza, deci si omul se poate imbolnavi de la animalele bolnave.


Urmatoarele boli descrise mai jos (ornitoza, micoplasmoza, infectii cu bacteriile hemophilus si infectiile cu herpesvirusuri) sunt cu simptomatologie foarte asemanatoare cu tabloul clinic predominant respirator. In general sunt amintite ca un complex respiratoric la porumbei.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.